Gebeurtenissen 2017

 
 
Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 31 augustus  2017.
 
 

Kijk, dat is nu het nadeel als je je schapen niet bij huis hebt lopen, dan heb je ook geen nieuwe foto's noch ander nieuws dan alleen het voeren van de dieren en verder niets. Daarom ga ik ze toch na het lammeren maar weer terug naar huis halen.

 

Zaterdag 1 april 2017:

De schapen zijn afgelopen zaterdag de 25e maart weer thuis neergezet. De zijn een beetje de kluts kwijt geloof ik. Ze moeten weer wennen aan ons, aan de drukte van de straat en het feit dat als ze ons zien, dat dat niet meteen betekent dat ze eten krijgen. Er vindt een enig gebler plaats de afgelopen dagen. Overigens zijn er nog geen lammetjes. Maar dat moet wel gauw gaan gebeuren denk ik. 

Dinsdag 25 april 2017:

Vanmiddag rond twee uur is het lammetje van Ziva geboren, een ramlammetje. Wij hebben hem Casper gedoopt. Is wel erg klein en kwetsbaar elke keer weer bij het geboren worden van een lammetje uit deze kleine schaapjes.

Mams is erg zorgzaam en voorzichtig met hem. Er lopen -zoals misschien al duidelijk is geworden uit eerdere verhalen in de site-  wilde katten en een kitten kwam iets te dichtbij het lammetje van Ziva, dus werd het meteen weggejaagd door Ziva, evenals de kippen die los rondlopen. 

1e Dag:

2e dag:

 

Vrijdag 28 april 2017:

 

Vanavond rond half 9 het 2e lammetje geboren met hulp van de dierenarts.

Tegen half 6 zag ik dat Beatrice onrustig was en dat het vruchtwater gebroken was. Maar ze bleef onrustig heen en weer lopen, haar neefje viel haar regelmatig lastig zo klein als hij is, en uiteindelijk na een uur zijn we toch maar weggegaan meer met het idee dat als er nieman zou zijn, ze dan wel snel zal lammeren. Dus na een koffie en een boterham zijn we teruggegaan en zagen meteen dat het niet goed ging. 

Ze lag op de grond, had duidelijk wee-en, maar er gebeurde verder niets. Het duurde te lang allemaal, wie weet was ze al eerder begonnen deze dag dan het moment waarop ik haar de eerste keer zag met wee-en.

 

De dierenarts kwam gelukkig vrij snel, dan lijken die 15 minuten wachten wel een eeuwigheid. Maar eenmaal gearriveerd ging hij meteen aan het werk en heeft het lam er toch zelf uitgetrokken, wat erg lastig is met zo'n klein ooitje. Toen het lam geboren was bleek het te leven, dus is de dierenarts meteen begonnen met het goed activeren van de ademhaling. Eerst leek het dat Beatrice niet in het lam geinteresseerd was, maar gelukkig na zo'n 5 minuten begon ze het lam toch droog te likken. De dierenarts was heel blij en vertelde dat hij niet had verwacht dat dit zo vlot zou verlopen. Hij was eerst ook bang dat het lam misschien overleden zou zijn. Hij was eigenlijk net zo blij en opgelucht als wijzelf waren op dat moment!

 

Nu zijn moeder en kind alleen in de stal, een goede moeder-kind band zien te krijgen en zorgen dat de kleine rustig kan drinken zonder omvergelopen te worden. De andere 3 waren wel nieuwsgierig en wilden graag bij Beatrice zijn, maar gezien deze aparte situatie moeten ze toch even een nacht gescheiden blijven van elkaar.

Foto's:

Deze eerste foto zag ik haar voor het eerst rond half 6, erg onrustig.

Een plekje zoeken:

Dit zag er toch vreemd uit hoe ze lag en bijna niet meer kon opstaan, de dierenarts gebeld.

De dierenarts heeft nét het lam uit de ooi gehaald, het leeft! Gauw activeren om beter te gaan ademen.

De laatste check-up wat het lam en moeder betreft, nu moeten ze het zelf doen...

Zaterdag 29-04-2017:

Tweede dag; fijn dat het lammetje geboren wordt net in het weekend dat ik 2 dagen in Belgie zit met het gezin......

Gelukkig hebben we een vriendelijke en lieve kennis (of zou ik al vriendin mogen zeggen?!) die werkelijk dus vandaag zo'n 5 keer naar het lam en moeders is gaan kijken en ervoor zorgde dat het lam goed kon drinken bij Beatrice. Vanmorgen was Beatrice nog erg nerveus en leek het alsof ze het lam niet de kans gaf te kunnen drinken. Vandaar dat ik zo blij ben met de hulp van Jacqueline die met alle liefde haar aandacht steekt in moeder en lam voor mij.

Toen we vanavond thuis kwamen van onze zakentrip uit Brugge, natuurlijk uitgebreid met een persoonijk dagje Brugge verder, zijn we gaan kijken bij het lammetje. En inderdaad, zoals Jacqueline vertelde, moeder en kind zijn veel rustiger en ontspannender dan vanmorgen, het lammetje lag rustig in de stal onder het toeziend oog van Beatrice. Mooier kan niet!

Maandag 1 mei 2017:

Zondag ben ik ook weer naar en in Belgie geweest en kwam pas tegen half 11 thuis. Ben niet meer gaan kijken bij hetr lammetje, ik wilde moeder en kind niet verstoren. Maar ik was weer erg intelligent geweest en heb mijn telefoon thuis laten liggen, dus toen ik tegen half 12 naar bed ging las ik de berichten van Jaqueline. Ze was toch wel ongerust over het lam, want het zocht bij iedereen en zelfs bij Steven naar de speen. Toen heb ik vanmorgen met onze buurvrouw overlegd, zij werkt al vele jaren als hoofd van een kinderboerderij en weet echt alles, dat het lam bijgevoerd moet worden zo om de 2 uur. 

Beatrice kijkt niet meer naar haar lam om en loopt bij hem weg als ik ze samen op het weilandje laat, dus heb ik ze nog samen in en om de stal zodat zij niet ver bij hem weg kan gaan. Hij dronk zijn eerste flesje meteen leeg, maar moet even wachten op de 2e over 2 uur. 

Woensdag 3 mei 2017:

Het lammetje zit nu sinds 2 dagen onder de warme lamp en heeft een beetje diarree van de lammerenmelk gekregen.Volgens de dierenarts gaat dat wel over, mits hij natuurlijk stopt met drinken of slechter wordt qua conditie, dan is actie noodzakelijk. Vanavond heeft hij alleen maar zitten huppelen in de stal voordat hij weer onder de lamp ging liggen.

Overigens denk ik dat ik vrij snel foto's zal kunnen maken van de poes die drachtig is. Ze zoekt steeds de stal op van de schapen om in te liggen. Afwachten maar.

Werd het nu maar wat warmer buiten en zonniger, dan kon hij lekker buiten lopen in de zon, dat is ook heel goed voor zijn groeiproces. Met mama gaat het goed, die zal ook wel blij zijn als het straks beter weer is en ze met lam naar buiten mag.

Zaterdag 6 mei 2017:

EINDELIJK, de zon!!!!!

Gauw het lammetje met moeders buiten gelaten, lekker in de zon, vitaminen binnen halen. Hij vindt het fantastisch volgens mij. Trouwens, zijn  moeder ook, die maakt alleen maar gekke sprongen. 

Vanavond gaan ze weer de stal in, hij onder de lamp. En morgen weer buiten als het goed weer is.


Kijk hem eens in actie:

Maandag 5 juni 2017:

En voor je het weet zijn ze alweer verkoopbaar; blijven kunnen ze niet. Toch wel jammer, beide rammetjes zijn erg vriendelijk, dat blijft altijd zo'n ding als je rammetjes hebt. Ze moeten weg uiteindelijk. Ze staan officieel te koop....

Donderdag 31 augustus 2017:

De rammetjes zijn goed terecht gekomen bij nieuwe huisjes. Dat is een hele geruststelling.

Met de twee laatste ooien die ik heb ga ik niet meer fokken omdat ze hoornvorming doorgeven aan de ooi-lammetjes. Wat niet is toegestaan volgens het stamboek. Steven is zo teruggevallen in gewicht dat ik hem weer mee naar huis heb genomen om hem bij te voeren en hem in de gaten te houden. Hij is tenslotte al 10 jaar oud, maar zou toch nog wel wat jaartjes meemoeten van mij. Ik wil hem niet missen. De 2 ooitjes heb ik verkocht aan de meneer waar ze op het weitje lopen. 

Of er weer nieuwe ooitjes komen weet ik nu nog niet.

Contact

Imkerij van-de-baanhoek Baanhoek 435
3361GH
Sliedrecht

imkerij.435@van-de-baanhoek.nl of uege21li@kpnmail