Gebeurtenissen 2015

 
 

Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 21 december 2015.

 

Zaterdag 16 januari 2015:

Eigenaren van Geest van de Jumbo op de Populierenhof willen graag streekproducten promoten vandaar dat ons gevraagd is door hen of wij ook wilden komen om onze honing te laten proeven in de winkel.

 

Dus vandaag hebben we van 11.00 tot 17.00 uur in de Jumbo van Geest gestaan om onze honing aan te bieden aan de winkelende mensen. Ze mochten proeven van de honing en veel mensen waren verbaasd over de zachte smaak van de Balsemien honing, Ik denk dat veel mensen denken dat alle honing hetzelfde smaakt. 

 

Het was leuk om te doen, vanwege het lange staan ook wel een beetje vermoeiend, maar zeker voor herhaling vatbaar. Morgen gaan we ook staan van 10.00 tot 17.00 uur. Het zal dan wel drukker zijn denk ik, tenslotte is het zaterdag...

Zondag 17 januari 2015:

Vandaag dus voor de 2e keer de Balsemien honing gepromoot. Het was minder druk dan we dachten, maar misschien komt dat ook doordat de winkel erg groot is. We waren ook vandaag een beetje bevroren, we stonden in de vershoudafdeling waar natuurlijk veel gekoeld wordt en de temperatuur dus daalt. Ondanks onze dikke kleding hadden we het aan het eind van de dag wel koud gekregen. 

Donderdag 22 januari 2015:

Bericht gekregen van Mevrouw van Geest dat ze in totaliteit al 52 potten hadden verkocht en dat er nog maar één pot in het rek stond. Of we weer 10 potten wilden brengen. Nou dat deden we graag natuurlijk. Leuk dat mensen zo geinteresseerd zijn in onze honing. En overigens in de andere streekproducten die gepresenteerd worden.

 

Woensdag 4 februari 2015:

Gisteren ben ik even de bijenkasten gaan checken die op een andere plek staan dan bij ons thuis.

Daar hebben we een korf staan met bijen waarvan ik vrees dat het niet meer bevolkt is, geen geluid te horen, geen bij gezien die even rondvloog, terwijl de andere kasten wel enkele bijen hadden die rond hun kast vlogen. 

De korf in de zomermaanden vorig jaar:

Zaterdag 14 februari 2015:

Klein berichtje: het Buckfastvolk heb ik gisteren en vandaag zien vliegen, dat zelfs met deze temperatuur van enkel 9 graden. Hoeveel volken zullen het halen? Is elk jaar weer afwachten. Nu is de Buckfast gauw sneller met broed in het voorjaar dan de Carnica, laten we hopen dat de Carnica's gewoon nog even niet willen vliegen. 

Ik kan via een kweker weer een P moer Buckfast aanschaffen op 3 Simplex ramen. Ik hoop dat het lukken gaat, ook hij moet even kijken hoe zijn volkjes de winter doorkomen. 

Maandag 27 april 2015:

Gisteren een Buckfast volkje gekocht in een mini-pluskast. Welke vanmorgen weer omgeruild werd voor een ander Buckfast volkje vanwege het feit dat er waarschijnlijk geen moer zat in het eerste opgehaald volkje. Overigens heeft de verkoper van het volkje het 2e volkje zelf bij ons thuis gebracht ondanks dat het een uur rijden is van Velp naar Sliedrecht!. Da's nog eens service!

Nou, intussen is het wel duidelijk geworden dat er dode bijenvolken zijn. Vreemd genoeg wél bij huis en niet die volken die op een andere plek verderop staan. Wij vermoeden dat er toch in de buurt met pesticiden is gespoten gezien het feit dat de bijen bij huis wél dood zijn en de andere volken niet ondanks dat ze dezelfde behandeling hebben gehad het hele jaar door.

Donderdag 14 mei 2015:

Gisteren was een hectische dag.

Raymond en ik mochten van een collega imker, die ook toevallig werkzaam is op een kinderboerderij, onze wasramen smelten met haar wassmelt-apparaat. Een lang durend werkje, want alles wordt met stoom gesmolten en dat neemt effe wat tijd in beslag.

Een vies drapje hou je over na het smelten en verder vloeibare -vieze- was die dan nogmaals gesmolten en gefilterd moet worden door middel van een doek.

En dan nog onverwachts een bijenzwerm bij dezelfde kinderboerderij op de Merwebolder! 

Dus is Raymond maar mee aan de slag gegaan met de beheerster en de zwerm gaan vangen. Dat doen ze dan "effe".

Zaterdag 16 mei 2015:

Het Buckfast volkje doet het fantastisch. Telkens heb ik het idee dat ik het volk meer ruimte moet geven door een een nieuwe kast op te zetten, maar de kweker waar we het volkje van hebben gekocht zegt dat dat nog niet noodzakelijk is. Ik ben wel blij dat ze het zo goed doen!

Zondag 17 mei 2015:

Een bevriend collega imker heeft last van een agressief volk. En dan bedoel ik écht agressief zoals dat de bijen je achterna zitten tot zeker wel 13 meter verderop. Dus stelde Raymond voor om hem te helpen de moer te vinden. Maar ze konden haar niet vinden. Ik heb wel een beetje moeten lachen hierom, twee man sterk en geen koningin gevonden....

Donderdag 21 mei 2015:

Vanmiddag opgebeld over een zwerm die in een boom hing vlakbij de Merwebolder. Aangezien ik alleen was (Raymond op zijn werk) moest ik er alleen op uit. Alle spullen bij elkaar gezocht en vervolgens op weg naar de plek. Daar aangekomen ging het om een mooie zwerm die in een boomtak hing. Kwam er even later een busje van de gemeente aanrijden. Ze kwamen even kijken om wat voor beestjes het ging, bijen of wespen. Ze hadden ook al een imker gebeld, maar aangezien ik er was hebben ze die andere meneer afgebeld, denk ik toch. 

Het ging best goed. De zwerm in een stoffen "puntzak" geschud, vervolgens in de 6-ramer kast gedaan en na een tijdje begonnen er al bijen de kast in te lopen, wat betekent dat ik de koningin wel gevangen heb en ze in de kast zit. Er waren alleen van die hele eigewijze bijen die steeds maar weer de boom op zochten en in dezelfde tak gingen hangen. Dus op aanraden van een dame die daar woonde heb ik de tak afgeknipt met een grote snoeischaar van een bewoner. Ik mocht ook zijn trapladdertje lenen. Eenmaal de tak erafgeknipt ging het allemaal wat sneller. De bijen liepen braaf de kast in (op You tube heb je daar zo'n mooie filmpjes van waar dat op te zien is). Oh, en ik kreeg een kop koffie aangeboden. En dat heeft me goed gesmaakt. En dan is het wachten op het moment dat de bijen in de kast zijn gekropen. Was erg goed gelopen al zeg ik het zelf.

Zondag 24 mei 2015:

Vandaag tweemaal uitgereden omdat we gebeld werden dat er bijenzwermen hingen in onze buurt. Beide nesten zaten helaas in de spouw van de huizen, allebei nota bene. Hier kunnen wij ook niets beginnen. Je kunt moeilijk een deel van het huis gaan slopen om bij de zwerm te kunnen komen. Wel lastig voor de mensen die in de buurt van de nesten wonen want de gemeente is ook niet te bereiken in het weekend en morgen is er dan nog een feestdag ook. We zijn bang dat deze nesten alleen te verdelgen zijn als de mensen er toch last van hebben. 

 

Vanmiddag is Raymond weer op zoek gegaan met zijn collega imker op zoek naar die agressieve koningin in het volk wat ze vorige week ook al hadden nagekeken. Ze hebben de koningin dan eindelijk gevonden na enkele uren zoeken in de kast. Het was dan ook een klein koninginnetje achteraf gezien, dus het is hen vergeven hierbij. Gniffel, gniffel.

 

Bij het maken van kunstzwermen vandaag bij de bijen hebben we in de bijenkorf iets prachtigs gevonden. Koninginnedoppen. Wat natuurlijk betekent dat de bijen weldra gaan zwermen, maar het is machtig mooi om te zien. Morgen gaan we weer terug om te zorgen -indien ze vandaag toch niet zijn weggevlogen- dat we dit kunnen voorkomen door een aflegger te maken. 

Even in gewone taal; zorgen dat een deel van de bijen in de korf niet wegvliegen met de koningin (met het risico dat we ze kwijt zijn).

Hier een "gewone" blik in de binnenkant van de korf:

En dan de koninginnedop onderaan een gebouwd raat:

En dan! Nóg ééntje!

En de dames vonden het niet eens erg, ze deden geen moeite om te kijken of ze ons konden verjagen met hun angels. 

Maandag 25 mei 2015:

We hebben ons toch zo iets moois kunnen aanschaffen van de verkoopopbrengst van de honing....

Een observatiekast maar dan gemaakt als huisje. Ben reuze benieuwd hoe dat werkt en bevallen gaat. De doorzichtige kast die Raymond had gemaakt als observatiekast zorgt voor té veel onrust bij de bijen. Dat komt natuurlijk door de lichtinval en omdat ze natuurlijk tijdelijk opgesloten zitten zodat bezoekers de bijen kunnen bewonderen op een veilige manier. 

Dit is 'm:

Maandag 25 mei 2015:

Vandaag een mini pluskastje-ramen ombouwen naar het formaat voor een Golzkast.

Spannend werkje, gelukkig hebben we vriendelijke Buckfastbijen in de mini plus zitten zodat het ombouwen soepeler verliep.

Dus van deze:

Van binnen ziet dit kastje er zo uit:

Naar deze:

En deze kast ziet er binnenin als volgt uit:

Door middel van deze techniek:

De raampjes van de mini pluskast (dat witte 'doosje') moeten verbreed worden van boven zodat ze passen in de breedte van de Golzkast. En dat hebben we dus gedaan met alle raampjes. Zoals op de foto te zien is zijn de dames erg rustig, is wel zo prettig werken vind ik.

Zaterdag 6 juni 2015:

Er is alweer zo veel gebeurd de laatste tijd. Ik heb weer een zwerm geschept die onder een ijzeren bankje hing en natuurlijk was ik weer het fotoapparaat vergeten mee te nemen. Overigens duurde het bij deze zwerm toch wat langer voor ze door hadden dat ze de kast in moesten gaan. Uiteindelijk deden ze het natuurlijk wel, na zo'n anderhalf uur. 

En vandaag hebben we een bijenpraatje gehouden bij de Natuur- en Vogelwacht in Papendrecht "de Alblasserwaard" voor de Speurkids, kinderen van 9 tot 12 jaar oud. Het blijft altijd moeilijk iets te vertellen en maar te hopen dat de kinderen het leuk hebben gevonden.

Ze mochten aan het eind een eigen potje met honing vullen en een eigen etiketje maken. Verder hebben ze wat honingsnoepjes gekregen, die ze gelukkig wel lekker vonden. Althans, het meerendeel van de kinderen dan...

Maandag 8 juni 2015:

Mijn god, ik voelde mij vanmorgen zo'n ongelofelijke kneus! Ik ging in Ridderkerk een zwermpje scheppen, althans Raymond vroeg mij dat te doen nadat hij zelf gebeld was door de meneer waar de zwerm in de appelboom hing. 

Wat mis kon gaan ging natuurlijk mis, dus toen ik bijna bij het adres was aangekomen bedacht ik me opeens dat ik de schepkorf niet mee had. Wel de kast, een 10 ramer nota bene, en het benodigde materiaal, maar dus niet de korf. Dus ik denken en denken wat ik dan zou kunnen gebruiken. Ben ik gestopt bij een supermarkt in Ridderkerk en ben gaan vragen voor een doosje. Die heb ik gekregen en ging ik verder naar het adres. Daar aangekomen was het wel een erg klein hoopje bijen die zo goed als niet meer bewogen. Het was en is dan vandaag ook koud weer, tenminste als de zon niet scheen. 

Maar ja, zo'n zwermpje scheppen en dan uit nood in een 10 ramer doen omdat alle kleinere kasten al in gebruik zijn door alle zwermen die we al geschept hebben tot nu toe, das dan wel erg veel ruimte voor het beetje bijen. De bijen die ik in de kast had gedaan kwamen niet stertselen buiten, of dat nu komt door de kou of doordat de kast zo groot was voor de bijen binnen, ik weet het niet. Gelukkig bleven er erg weinig bijen terugkomen naar de tak, zelfs na herhaaldelijke keren getracht te hebben ze van die tak weg te halen. 

De spanbanden om de kast gedaan en meegenomen naar huis....

Donderdag 11 juni 2015:

Een zwerm geschept rond 3 uur 's middags in Sliedrecht op een haventerrein; de zwerm hing er al een dag en nacht. Toen we aankwamen zagen we hem hangen aan een houten bankje en we dachten nog: Wat aardig dat die mensen een parasolletje vastgemaakt hebben aan de leuning van de bank om de bijen schaduw te geven. Maar die bleek er altijd al te hangen voor de arbeiders die effe wilden genieten van de buitenlucht.

En het duurde weer lang voordat ze de kast in wilden..

Vrijdag 12 juni 2015:

Wat een zwermen scheppen we de laatste dagen. We hebben nog niet eerder als dit jaar oveel zwermen gezien. Twee zwermen zaten in de spouw van huizen, dus daar konden wij zelf niets mee. 

Ik heb een klein zwermpje gevangen wat Raymond in het observatiehuisje heeft gedaan, Harrie's Huussie (volgens De Werkbij, www.dewerkbij.nl/webwinkel.php?sg=25)

Hier zie je de bijen een heel klein beetje zitten, de andere foto's zijn later op de dag gemaakt toen ze vliegen gingen:

Kijk en dan heb je zowaar een zwerm maar dan uit een 6 raamskastje wat al een aflegger was en pas op 3 ramen zat en het 6e raam nog niet eens had uitgebouwd. Logica?!

Niet echt. Het leuke was wel, ik mocht de zwerm 3 keer scheppen, de bijen waren in de war, een deel zat in de kast met koningin en vermoedelijk moet er nog een koningin in de zwerm hebben gezeten. Ik heb een moer gevonden tussen de zwerm en in een kluisje gedaan waarna meteen de werksters op mijn hand en kluisje kwamen zitten. Niet dat zo'n doktershandschoentje (blauw) een bijensteek tegenhoudt, maar het werkt wel voor mijn eigen gemoedsrust. Het zit hem dus tussen de oren zeg maar.

Hier ligt het kluisje met koningin op het dak van de kast waarin ik ze heb gedaan.

En weer helemaal bedekt met werksters.

Zaterdag 20 juni 2015:

Jawel, vanmorgen zijn we naar Verpleeghuis Waerthove gegaan na uitgenodigd te zijn om met onze bijenproducten mede de markt te bemannen. Het was een gezellige dag, het regende gelukkig niet, was meer bewolkt dan zonnig, dus ging de jas aan, dan weer uit, dan weer aan, dan weer uit....

Er was gezorgd voor muziek, live-muziek dan, 's morgen een big-band en 's middags een band die Franse liederen speelde: www.joliecoeur.nl/nl/nl2_joliecoeur.html en dat maakt de sfeer toch ook op zo'n dag vind ik. 

 

De bewoners werden door vrijwilligers begeleid over de braderie, ik had wel het idee dat veel bewoners het leuk en gezellig vonden. 

Wij hebben genoten van de dag en dat zegt toch ook al wat.

Oh, en we hebben nieuwe producten gevonden die we eventueel zouden kunnen gebruiken voor in een eigen gemaakt kerstpakket.

We hebben in gedachten om aan het eind van het jaar een kerstpakket samen te stellen uit natuurlijke en zelfgemaakte producten. Het liefst producten uit de streek, zoals een bolletje kaas van de kaasboerderij in Giessenburg, maar ook bijvoorbeeld koekjes of schuimpjes gemaakt door "De Kletskoek"  (zie foto's onderaan).

Maar ook verschillende producten die bewoners van Waerthove hebben gemaakt tijdens de 'knutseluren', zoals zelfgemaakte stoffenzakjes met lavendel of rozenblaadjes erin. Of een theezakje verpakt op een aparte, leuke manier. Van die producten die niet machinaal gemaakt zijn, maar creaties van mensen zelf.

Of dit:

Ik heb alleen het email adres van De Kletskoek: dekletskoek@gmail.com, voor als iemand iets aan de bakkers vragen wil...

Of dit:

Da's leuk toch?! 

En zeg nou zelf, als je dit ziet wil je toch meteen de pot openmaken en op je brood smeren?

Zondag 28 juni 2015:

Een paar bijenkasten op de Ilex geplaatst te Boskoop. Spannend, kijken hoe het wordt qua honing, halen ze goed of minder dan gehoopt.

Donderdag 9 juli 2015:

Ondertussen is er al weer veel gebeurd.

We hebben 2 volken bij een IIles kweker gezet, een taxus kweker in Boskoop. We hebben er al een honingkamer af kunnen halen gisteren en al geslingerd ook. Het is een lekkere honing moet ik zeggen. 

De kleinere volken staan in Gouda om daar verder groot te worden. De Buckfast achter het huis in de Golzkast doet het fantastisch goed. Leuk om zo makkelijk de kast in te kunnen kijken zonder dat je alle kamers van elkaar moet tillen en zo de bijen te storen. 

Een klein volkje, was een geschepte zwerm, had geen koningin meer, helaas. 

Het Henny's kastje gaat naar Bosch en Duin en zal later in het jaar de heide gaan halen. Ikzelf ben niet zo weg van heidehoning omdat het moeilijk te oogsten is en je kunt er beter de bijen niet mee inwinteren juist vanwege het feit dat de honing nogal stroperig "zwaar" is en moeilijk te verwerken is voor ze in de winter. Althans, dat had ik gelezen in een bijenboek, dus ik neem aan dat dit klopt. Ik heb althans niet de behoefte het zelf uit te proberen, ik wil niet het risico lopen hierdoor het volk niet de winter door te krijgen. 

Zaterdag 11 juli 2015:

Het viel wat tegen, jammer genoeg. 

Vorig jaar was het immens druk, nu zijn er ongeveer 6 mensen en drie kinderen geweest. Leuk wel die kleintjes, altijd weer iets nieuws te zien en te bekijken bij ons.

 

Aan het weer kan het gelegen hebben misschien (te warm) en ook aan het feit dat het het eerste weekend is van de grote zomervakantie. Misschien zijn wel veel mensen al weg op vakantie. 

Dat kan de Nederlandse bijenhoudersvereniging deze dagen toch iets slimmer plannen denk ik, wellicht vóórdat de vakantie begint bijvoorbeeld -een klein puntje van kritiek.

 

Onze buurjongen is ons enkele uren komen assisteren en aangezien zijn moeder óók imker is weet hij al heel veel te vertellen over de bijen. Altijd handig, hij beheerde ook de kassa deze dag.

 

Enkele foto's:

Maandag 3 augustus 2015:

We mochten bij mijn ouders thuis een bijenkast neerzetten, dus hebben we daar Harry's huisje neergezet. Mijn neefjes wilden wel even inspecteren dus kregen hoofdkapjes op en daar gingen ze, Raymond gaf uitleg over wat er te zien was in de kast. Ik geloof dat ze het wel erg leuk vonden. Toch hebben we ze op het hart gedrukt alleen met een volwassene te gaan kijken mét de kapjes op het hoofd. En natuurlijk nooit voor de kast te gaan lopen, dat vinden de bijen niet zo'n succes namelijk.

 

Woensdag 26 augustus 2015:

Of het nu door dit bizarre, wisselende weer is??? Er is héé'l weinig honingopbrengst dit jaar. En niet alleen bij ons, ik hoor het ook van andere imkers.

Waarschijnlijk toch door die wisselende temperaturen, en ook de vele regendagen achter elkaar. Wat ze net verzameld hebben kunnen ze zelf weer gaan opeten als de dagen erna zo slecht zijn dat ze niet uit kunnen vliegen.

Afgelopen weekend zijn we bij de kinderboerderij in Gouda geweest waar ook een bijenstal staat van een collega van ons. Daar moesten we zelfs de bijen nu al bij gaan voeren omdat ze zo weinig honing hadden in de ramen!

Dat weekend had de kinderboerderij een feestdag en waren wij paraat, samen met andere imkers, om het bezoek het een en ander uit te leggen over de bijen. Ondanks het mooie weer waren er weinig mensen geinteresseerd in de bijen en hun leven. 

Ze kwamen eigenlijk alleen maar om honing te kopen. Jammer, maar zondag 6 september krijgen Raymond en ik nog een kans, want dan komen er kinderen die specifiek onderwijs willen krijgen over de honingbij in Gouda. Ik ben benieuwd...

Zondag 6 december:

Bijna allemaal klaar, a.s. dinsdag wordt de eerste lading afgeleverd bij de opdrachtgeefster. 

Woensdag 16 december 2015:

Alle pakketten zijn uitgedeeld en mogen we de inhoud laten zien zoals ze geworden zijn.

Maandag 21 december 2015:

Twee leuke kerstmarktdagen de 18e en 19e december op de Kerkbuurt.

Leuk opgezet, goede organisatie en veel winkelende mensen. 

 

Samen met Sandra Pelsdonk van 't Hopbelletje, www.hopbelletje.nl/, hebben we een kraam ingericht met allemaal honingbij gerelateerde producten, zoals kaarsen natuurlijk, honingwijn (mede), honing, eigen gemaakte lippenbalsem met honing, eigengemaakte mosterd met honing door de Goudse Stadsimkerij gemaakt, www.imkerijgouda.nl/, aroma waxinelichtjes met aromabranders, honingzeepjes, jam gemaakt door Syndion clienten, evenals insectenhuisjes en houten kerstboompjes met verlichting. Leuke producten al zeg ik het zelf.

 

Het was mooi weer, niet al te koud en droog!

Ik hoop dat we volgend jaar weer uitgenodigd worden. Overigens is het leuk om te vermelden dat de kerstpakketten goed ontvangen zijn en dat we positieve berichten hebben gekregen over de inhoud ervan.

 

En Raymond gaf uitleg aan diegene die geinteresseerd waren en vaak waren dat toch de kinderen:

 
 

 

 

 
 

 

Contact

Imkerij van-de-baanhoek Baanhoek 435
3361GH
Sliedrecht

imkerij.435@van-de-baanhoek.nl of uege21li@kpnmail