Gebeurtenissen 2018

 

Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 17 juli 2018

 

Maandag 14 mei 2018:

De nieuwe ontwikkeling?!

Ik heb vandaag een zwerm gevangen die echt heel ongemakkelijk in de wilg hing. Wel op ooghoogte, maar helemaal tussen de knot en de nieuwe takken in. 

Omdat Raymond gisteren proef op de som had genomen bij het vangen van een zwerm die zich gaan nestelen was in staaldraad door de zwerm "op te stofzuigen" heb ik deze methode vandaag ook uitgeprobeerd bij deze zwerm. 

 

Het is natuurlijk geen echte stofzuiger met een zak. Het is een "as-zuiger" zoals Raymond het noemt. Ik had nog nooit van een as-zuiger gehoord, maar ja, da's meer mijn tekortkoming dan.

Welnu, het is een ijzeren ton met een aansluiting voor een stofzuigerslang. Op hetzelfde deksel waar de stofzuigerslang in gaat, zit ook een slang van de emmer zelf waarmee de bijen opgezogen kunnen worden. De zuigkracht van onze stofzuiger is instelbaar, dus op de aller zachtste stand worden de bijen opgezogen. Door een ijzerenfiltertje in het deksel worden ze niet de stofzuiger zelf ingezogen. En als je het meerendeel hebt, liefst alles natuurlijk maar soms gaat dat niet altijd, kunnen ze zo een bijenkast "ingegoten" worden.

 

Ik vind het apparaat wel een uitkomst voor die plekken waar de bijen niet of bijna niet te scheppen zijn. Nu kreeg Raymond commentaar op facebook hierover, dat het ook kan met een raam broed uit een andere kast. Dat klopt. Maar ik wil niet een andere kast opentrekken om er een raam broed uit te verwijderen om vervolgens weer het broednest aansluitend te moeten maken, dus de ramen moet gaan losmaken en weer gaan ordenen in de kast. Geeft veel te veel onrust in die kast. 

Een ander bezwaar voor deze methode vind ik dat je niet kunt gaan reizen met zo'n kwetsbaar raam het risico lopende dat de larven in dat raam overlijden door temperatuurschommelingen. (In de bijenkast is het 35 graden!).

Nee, dan vind ik deze methode met de stofzuiger een goede oplossing. 

 

De bijen zitten inmiddels in een 10-raamskast en we zullen morgen wel zien of ze de kast geaccepteerd hebben of toch liever ergens anders in willen gaan wonen.....

 

Maandag 16 juli 2018:

Wij hebben de eer gehad om een Europese hoornaar te mogen zien in een van de wilgenbomen achter. Als we hem zien (of eigenlijk: als we haar zien) zit ze altijd bij dezelfde wilg. Wat ze daar precies doet weet ik niet. Ondanks dat onze bijenkasten op drie meter afstand van de wilgenbomen staan heb ik geen enkele hoornaar (tot nu toe) bij de kasten zien vliegen. Misschien komt dat later in het jaar, we zullen zien.

Overigens heb ik een mooi artikel staan over de Aziatische hoornaar bij: Bijenrassen/De hoornaar op deze website.

Dinsdag 17 juli 2018:

Nou, ik ben er inmiddels achter wat haar bedoeling was in die wilg. 

Ik kreeg haar maar niet op de foto omdat ze maar heen en weer bleef vliegen van tak naar tak zonder een zinvol doel te hebben.

Opeens grijpt ze een ander insect dat ook in die wilg vloog op het stuifmeel (een laat bloeiende wilg, ik weet even de naam niet meer ervan, zal Raymond er naar vragen en er later op terugkomen). 

Weldus ze was gewoon aan het jagen.....

 

Er wordt van mij verwacht dat ik in een 6-ramer de koningin eruit ga halen en het volk dus "moerloos" maak. Dit is gebruikelijk bij volken die agressief zijn bij het openen van de kast en daardoor de imker er niet mee en in werken kan, maar het volk kan ook sneller mensen of dieren om zich heen gaan steken als hun kast geopend wordt. En dan praat ik over het steken van mensen of dieren binnen een straal van wel al 20 meter!

Zodus, dat was mijn opdracht. Maar juist omdat het volk zo agressief is leek het mij beter met Raymond samen erin te werken omdat hij vaak koninginnen  sneller opmerkt dan ik. En als ik eerst in het volk zou werken en de koningin  niet vind, om dan vervolgens 's avonds het volk weer een keer te moeten openen denk ik dat we problemen krijgen met de buren. Of dat de buren niet meer veilig kunnen rondlopen. Kijk en dat soort bijen wil ik absoluut niet in mijn  tuin hebben, maar wil ik ook niet kweken. Dat is nergens voor nodig, er bestaan koninginnen die het karakter "vriendelijkheid" goed doorgeven aan haar dochters. 

Dan komt er een nieuwe koningin in de kast, via een bepaalde procedure, in de hoop dat deze werksters die op dan nog geen koningin meer hebben, de nieuwe accepteren en haar niet doodsteken (wat ze ook nog kunnen doen).

 

Net nog geprobeerd de hoornaar weer te fotograferen. Er is eigenlijk maar een foto waar ik een beetje tevreden over ben, maar kan altijd nog beter...

Close up:

 

Contact

Imkerij van-de-baanhoek Baanhoek 435
3361GH
Sliedrecht

imkerij.435@van-de-baanhoek.nl of uege21li@kpnmail