Gebeurtenissen 2016

 

Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 7 oktober 2016

 
 
 

Zondag 28 februari 2016:

Het bijenvolk in de Golzkast is overleden. Het was een P moer Buckfast die we erin hadden gedaan vorig jaar. Ze vlogen toen goed. We zullen wat fout hebben gedaan bij het inwinteren misschien. Het blijft frustrerend om een volk te verliezen.

Zondag 1 mei 2016:

Eindelijk zonnig weer, werd zo'n beetje tijd na al die nattigheid. Raymond heeft vandaag op de bijenvolken een extra honingkamer geplaatst. Was maar goed ook bij enkele volken, die hadden ondanks het slechte weer hiervoor toch al 3 ramen met honing gevuld. 

Weldra afleggers maken als het weer zo aanhoudt deze week.

Donderdag 5 mei 2016:

We werden vanmiddag gebeld, rond drie uur, met de vraag of we een bijenzwerm wilden komen ophalen op de Rembrandtlaan. Er was ons al verteld dat de zwerm in een hek hing. Nieuwsgierig en zo snel als we konden zijn we erop af gegaan. Persoonlijk blijf ik het elke keer weer spannend vinden om een zwerm te gaan scheppen, misschien uit onzekerheid, ik weet het niet (Trix).

 

Eenmaal daar aangekomen met de auto vol spullen werden we al opgewacht door de heer die ons gebeld had. En inderdaad, ze hingen aan een hek, maar wel erg ongemakkelijk. Kijk maar naar de foto's dan snapt u het wel:

.Maar goed, we wisten eerlijk gezegd niet zo goed hoe dit aan te pakken, dus Raymond dacht: laten we het eens proberen met een raam al een beetje gevuld met honing, misschien kruipen ze daar wel op (en hopelijk ook de koningin natuurlijk). 

Er kwamen wel bijen op het raam zitten, maar niet genoeg en ook niet met zoveel enthousiasme als wij gehoopt hadden. Maar toen zag ik dat ze zwerm onrustig werd en er beweging in kwam: ze waren van plan verder te vliegen op zoek naar een woonplek en als ze inderdaad wegvliegen, tsja, dan zijn wij ze kwijt.

Ik heb een koninginnekluisje* genomen en ben eigenlijk bij de zwerm gaan staan en heb gekeken of ik toevallig de koningin zou zien lopen. En zo waar, ik zag haar opeens lopen tussen de andere bijen. Met dat kluisje heb ik haar gevangen en in de kast gezet die we mee hadden genomen. 

Het was nog een tijdje voordat de andere bijen door hadden dat de koningin in de bijenkast zat en niet meer tussen hen in de zwerm.

Maar gestaag vlogen ze naar beneden en waren enkele bijen al aan het stertselen (geur-signalen aan het verspreiden) zodat de rest zou weten waar ze naar toe moesten vliegen. Blijft leuk om te doen en overigens is Raymond geprikt in zijn hand, maar hij had geen allergische verschijnselen gelukkig, dus hoefden we ook niet de Epipen te gebruiken. Een hele geruststelling. Misschien was het inderdaad oververmoeidheid die afgelopen keer dat hij geprikt werd en een allergische reactie kreeg.

 

Tsja, en dan is het een tijdje wachten totdat de meeste bijen in de kast gekropen zijn, soms helpt het spuiten met wat water zodat ze sneller de kast in kruipen en niet meer op kunnen vliegen. 

Dus hebben we alle tijd om met de mensen te praten om ons heen, of zoals ik een lang gesprek heb gevoerd met de beller. Altijd interessant, je komt zo nog eens wat te weten over Sliedrecht.

Overigens waren we wel vergeten een honingpot mee te nemen. Dat doen we eigenlijk altijd als iemand belt voor een zwerm. Dus gaan we morgen alsnog de honingpot langsbrengen. 

 

* koninginnekluisje:
(Overigens erg mooie foto al zeg ik het zelf).
 

Vrijdag 6 mei 2016:

We werden gebeld met de vraag of we een bijenzwerm konden komen weghalen. Door omstandigheden kon ik jammer genoeg niet mee met Raymond kijken op de IJsvogel te Sliedrecht. Ik hoorde later van Raymond dat de zwerm in een conifeer/naaldboom hing en dat hij net al zijn spullen had klaarstaan om te beginnen toen de zwerm besloten heeft om toch maar verder te trekken. Deze is tenslotte in een schoorsteen terecht gekomen. Wij kunnen niet veel doen in zo'n geval, net zoals ze een spouwmuur inkruipen. En ze zijn  beschermd dus de gemeente spuit ze ook niet meer dood. Wel lastig voor de mensen kan ik mij voorstellen. 

Foto van de zwerm:

 

Wel, nu verder, toen ik terug thuis kwam (Trix ) werd ik opgebeld met de vraag of we (wederom) een bijenzwerm wilden komen halen. Dus toen ging Raymond van het ene adres direct naar het volgende op de Waalstraat. Daar hing een zwerm ietwat ongelukkig in een grote struik. Dan wordt het een beetje improviceren.

Hij werd bijgestaan door een bewoner van het huis die uit veiligheid toch ook een pak heeft aangetrokken en met z'n twee-en zijn ze aan de slag gegaan. Toen ik klaar was en weg kon van huis ben ik Raymond gaan opzoeken, zo nieuwsgierig als ik ben.

 

Hij was nog bezig en ik moet zeggen, dit was wel een speciaal volkje. Het bleef maar twijfelen of het nu wel of niet de bijenkast in moest kruipen nadat Raymond een aantal bijen in de kast had kunnen doen. Ik dacht dat er misschien 2 koninginnen zouden kunnen zijn, misschien verklaard dat de verdeeldheid in het volk.

Nou ja, blijven kijken en de bijen wat natspuiten, altijd goed ook met dit warme weer, en ze dan als kluitje oppakken en in de kast stoppen (met hulp van de bewoner). Samenwerking hé?!

Op een gegeven moment komt Raymond naar ons toelopen, veilig aan de overkant van de straat toekijkend, en zie ik opeens de koningin op zijn imkerkleding lopen. Ik heb haar meteen gepakt en in de auto hebben we dan de koningin opgesloten in een koninginnekluisje.

Wat een toeval!

 

Hare Majesteit werd vervolgens in de bijenkast gedaan waarna we verwachten dat de rest wel snel zou volgen. Maar dat ging niet van harte moet ik zeggen, wederom mijn twijfel: zijn er misschien tóch 2 koninginnen in de zwerm?

Onder het genot van een kopje koffie met lekkers hebben we dan een tijdje gewacht. De bijen waren wat meer de kast ingetrokken, maar er waren er ook veel nog buiten de kast. Ook geprobeert deze dan aan te moedigen de kast in de kruipen met wat sproeien van water. De kast uiteindelijk gesloten en mee naar huis genomen. Aangezien het best wel een grote zwerm was hebben we de zwerm in de Golzkast geplaatst. De Golzkast geeft veel ruimte maar dan niet gestapeld zoals bij de gebruikelijke bijenkasten, maar alles op één niveau horizontaal. (Lastig uitleggen). Het voordeel van deze kast is dat ik niet meer de verschillende kastdelen van elkaar moet aftillen wat heel wat kilo's gewicht scheelt. 

Het betreft de licht bruine kast vooraan in de foto.

Later op de avond werden we gebeld door dezelfde bewoner van de Waalstraat dat er toch nog wel een bol bijen in de struik hing. We zijn gaan kijken en hebben nog een aantal bijen kunnen meenemen naar huis. De overige bijen zullen in de loop van de avond terugvliegen naar de oude bijenkast waar ze oorspronkelijk uit komen (of met een beetje pech komen te overlijden).

Die arme "beestjes" moeten het warm hebben gehad, ze zaten in de volle zon, dus hebben we ze wederom wat water gegeven, beetje afkoelen.

Zaterdag 7 mei 2016:

Ze bleken de volgende ochtend dus niet weggevlogen te zijn, dus ben ik met De Uitrusting nogmaals gaan kijken. Zo snel zag ik toch geen 2de koningin in dit kleine bolletje resterende bijen. Ik zat ernstig na te denken wat te doen, hield de plantenspuit paraat en het werkkoffertje geopend. Opeens zag ik de bijen zich verplaatsen naar en in mijn werkkoffertje. Bleek dat ze het koninginnekluisje hadden, waarschijnlijk, geroken en daar op gingen zitten stertselend en wel. 

Zo heb ik een tijdje gewacht en toen ik dacht dat 3/4 van dat kluitje bijen in mijn koffertje zaten heb ik die gesloten en zo mee naar huis genomen. Daar aangekomen heb ik het koffertje geopend neergezet bij deGolz kast waar we eerder de koningin in hadden gedaan met een deel van de zwerm. 

De foto hierboven ziet u de Golzkast, de foto's hieronder laten u zien een klein kastje bovenop de Golzkast waar de bijen inzaten die we bij het 2de bezoek hebben weggehaald en de laatste foto is dezelfde situatie maar dan met het werkkoffertje erbij geopend. Als het goed is (je weet het niet met dit gekke volkje) vliegen de bijen uit de kleine kast en de werkkoffer ook naar de Golzkast.

We zullen afwachten....

 

Dinsdag 10 mei 2016:

Ik werd gebeld voor een zwerm in Papendrecht, die net neergestreken was in een knotwilg op de Pieter de Koninghof bij iemand in de voortuin.

Het was een flinke zwerm moet ik zeggen, die paste maar ter nauwernood in de kleine bijenkast die ik meehad genomen. 

Het duurde even voor ze doorhadden dat de koningin in de kast zat, maar een uurtje ofzo later zaten de meeste er wel in. Vanmorgen heb ik de kast thuis een tijdelijk plekje gegeven. Deze zwerm willen we in de Warré kast plaatsen waar ze met natuurbouw (zonder kunstramen door ons gegeven) hun nest zullen maken-verwachten we.

Warre kast:

Woensdag 11 mei 2016:

Zwerm in Zwijndrecht: kwam uit een schoorsteen en zit er al een aantal jaren zei de eigenaar. Het was een mooie zonnige dag, de zwerm hing in de voortuin, maar ik zag al dat de ze moeilijk te scheppen was. Ze hing om de stam van de boom en vervolgens zat ze nog om enkele takken heen gedraaid -als het ware.

Ik mocht het keukentrapje lenen van de bewoner, maar dat stond niet stabiel in de voortuin, de poten zakten weg in de grond. Ik heb mijn best gedaan om ze te scheppen, maar het mislukte. De koningin zat niet in de kast bij de eerste poging, dus vlogen de bijen allemaal weer naar de boom. 

Later kwam Raymond gelukkig nog na zijn werk, hij was weliswaar zijn handschoenen vergeten maar ook die kregen we weer te leen van de bewoner. Erg vriendelijke mensen overigens, we kregen van meneer een flesje koud water, het was ook wel erg warm in die pakken. 

Enfin. Raymond de ladder op, ik hou de ladder stabiel, hij schept en heeft de koningin wel te pakken want na een tijdje vlogen de bijen die nog op de boom zaten naar de bijenkast op de grond. Het duurde nog wel een tijdje voor de meeste van de zwerm in de kast zaten. Ik weet nog dat we net op tijd waren want de eigenaresse wilde naar de avondvierdaagse van haar kleinkinderen wat net lukte qua tijdspanne. 

Zondag 19 juni 2016:

Foto's gemaakt door onze dochter Iris:

Zaterdag 21 mei 2016:

Markt te Waerthove, Sliedrecht, gezellig, lekker weer, drukte ging wel. Maar ja, er bleek dan ook in de Kerkbuurt wat te doen te zijn en mensen kunnen nu eenmaal niet op 2 plekken tegelijkertijd zijn.

Aan het eind van de markt, toen iedereen al weg was, zat ik daar nog te wachten op Raymond en de auto. Raymond had in de loop van die middag een telefoontje gekregen over een zwerm in Gouda en vervolgens een in Hendrik-Ido-Ambacht. En het duurde nogal lang. Was wel erg eenzaam hoor zo alleen daar op dat parkeerplein met alle lege kraampjes. Ik werd uiteindelijk toch wel opgehaald, gelukkig.

 

Zaterdag en zondag 28 en 29 mei 2016:

De collega-imkerij staat op de kinderboerderij stichting "De Goudse Hofsteden" van Gouda. www.kinderboerderijgouda.nl/ en is bedoeld als leeronderdoel voor de mensen en vooral de kinderen die komen kijken. Er wordt het een en ander uitgelegd over de bijen, hun functie in de natuur en het belang van hun bestaan voor ons als mens.

 

Twee dagen gestaan met onze nieuw gekochte kraam, overdekt en warm. De eerste dag was het mooi weer, wat niet voorspeld was door het KNMI, de tweede dag was eigenlijk knudde, veel regen en koud.

Dan moesten de spullen die buitengestald waren weer in allerijl naar binnen worden gebracht.

 

Is een aanrader om de Goudse Hostedendagen te bezoeken want dan wordt er veel georganiseerd op de Bloemendaalseweg. Veel ambachten worden dan uitgebeeld en tevens vinden er ook demonstraties plaats van enkele ambachten. En natuurlijk valt er van alles en nog wat te kopen. 

www.goudsehofstedendagen.nl/pagina5.html

 

Oja, de RTV Gouwestad was 's morgens van de eerste dag ook aanwezig en maakte een live uitzending van de activiteiten en intervieuwden veel bezoekers van de "markt"in het algemeen.

Zo heeft Raymond hen ook te woord gestaan....opeens bekend in Gouda.

 

De foto's zijn gemaakt op het terrein van de kinderboerderij, ik heb verzuimd foto's te maken van de kinderactiviteiten bedenk ik me opeens. 

Er is veel te doen voor de kinderen van sminken, tot knippen, schilderen, tekenen en verzin het maar verder.

 

 

 

Lees meer: http://www.van-de-baanhoek.nl/news/hofstedendagen-in-gouda/

 

Zaterdag en zondag 9 en 10 juli 2016:

De open imkerijdagen.

 

Veel wat tegen qua drukte, jammer genoeg. Maar weer wel veel leuke mensen die komen. We hadden dit jaar een observatiekast geleend van de Bijenvereniging Dordrecht (waarvoor nog onze dank). En wat het allermooiste was, we zagen zaterdagochtend écht de koningin lopen. En dát is nu zo leuk om te kunnen laten zien aan de mensen. Maar ook die koningin had het gauw door dat de deurtjes van de kast af en toe geopend werden en dan stonden ze in het volle daglicht. Blijkbaar vond ze dat zelf niet zo geslaagd want na een aantal uur liet ze zich toch niet meer zien. 

 

En we hadden wat nieuws dit jaar: mini honingpotjes die zelf gevuld konden worden door de bezoekers en voor de kinderen hadden we dan ook etiketjes die ze zelf konden ontwerpen en op hun zelf gevulde potje konden plakken. Hierbij werden ze geassisteerd door Arjen op zaterdag en Nynke op zondag, de buurkinderen. Beide dagen was het mooi weer en misschien doordat zondag zo warm was dat er pas na 13.00 uur mensen kwamen. 

Maandag 18 juli 2016:

Wil ik achter in de tuin gaan zitten een boekje lezen, loop ik midden in een zwerm die bij ons vertrekt naar de buren in de fruitboom. 

Sorry, hoe ik het ook probeer, ik krijg de foto niet horizontaal op het scherm.

 

Ik heb een tijdje naar de zwerm in de boom zitten kijken en warempel, ik zag de koningin lopen. Dat geluk heb ik wel eens vaker merk ik. Ik heb haar gevangen in een koninginnenkluisje en in de bijenkast gedaan. Vervolgens heb ik het meerendeel van de bijen op de stam in de kast gekregen, maar tot mijn schrik zag ik enkele minuten later dat de bijen aan het vechten waren voor de kast. En dan écht vechten met elkaar. Ik had dit nog niet eerder gezien bij het scheppen van een zwerm en eerlijk gezegd weet ik ook niet wat er gebeurd is. Het uiteindelijke gevolg is dat aan het eind van de dag de kast leeg was, geen enkele bij meer te bekennen was en ik de volgende dag bij ons in de tuin een koningin zag lopen met gehavende vleugels. Ik had zo met haar te doen. Geen volk wat haar beschermd en voed. En nog eens zo gehavend, verder wist ik ook niet uit welke kast of eventueel zwerm ze kwam en kon niets voor haar betekenen. Waarschijnlijk was dit de koningin die ik in de kast gedaan heb de dag ervoor, althans dat vermoed ik, en dat ze zo gehavend is geraakt tijdens de vechtpartij korte tijd daarna in diezelfde kast. 

Ik heb de koningin geeuthenaseerd. 

Zondag 31 juli 2016:

Afgelopen donderdagmiddag ben ik naar mijn moeder gegaan waar we een gesponsorde Warré kast hebben staan (dank aan Jasper van der Wurff voor de sponsoring).

 

Ik wilde een kastonderdeel toevoegen aan de reeds geplaatste kast. Dat moet dan toegevoegd worden aan de onderkant van de bestaande kast. 

Aangezien Raymond aan het werk was, en ik hem wilde ontlasten door dit zelf te doen, ben ik met moeders (netjes onze bijenjassen aan) aan de slag gegaan. 

Plan van aanpak: ik til de bestaande kast op, in verband met het gewicht, en mijn moeder schuift dan het nieuwe deel onderaan deze kast. 

Zodra ik de kast oppakte, zonder verdere voorbereidingen zoals het blazen van rook, werd ik al meteen gebonbardeerd als schietschijf. 

 

Mijn reactie was de kast weer neerzetten en naar binnen rennen (met een stel van die dames achter mij aan). Helemaal niet opgelet of dat nieuwe deel er al goed onderstond. Eenmaal allebei binnen werd ik nog steeds gestoken door de achtervolgers. Mijn rechterbeen mocht het ontgelden; in totaal 11 steken. En dan maar wachten of er een allergische reactie komt (of niet). 

 

Aangezien ik toch wel een beetje paranoia was wat gezoem betreft die middag, dacht ik weer iets te horen zoemen achter mij. Mijn moeder zegt nog zoiets van "nee, er zit geen bij" om vervolgens gestoken te worden door eentje in mijn linkerschouder. Wel alle........

 

Er heeft veel Afterbite vloeistof gevloeid die middag op het been, wat mij overigens wel geholpen heeft.

Het mooiste van die ervaring is wel dat ik totaal GEEN reactie heb gehad op die steken! Ongelooflijk!!

 

Nu is Raymond zaterdagmiddag naar de kast gaan kijken, want door mijn spannende verhaal is het onderste kastdeel niet helemaal goed geplaatst. Er was nog een kleine opnening welke toch gesloten moest worden.

Ik zei hem nog een jeansbroek aan te doen en een extra bijenwerkbroek. 

 

Even later komt hij terug, niets aan de hand! Ze waren rustig. En hij had foto's gemaakt van de bijen in de kast hoe ze aan het bouwen zijn. Erg mooi hoor.

Dit is het zicht in de kast bij het openen van een luikje in de Warre kast. Elk compartiment heeft zo'n raampje en kun je dus kijken hoe de ontwikkeling in de kast is.

Zaterdag 13 augustus 2016:

Morgen de bijenkast bij mijn moeder thuis ophalen en omruilen voor een ander volk. De kast bij mijn moeder vliegt niet al te best en ontwikkelt zich slecht dus nemen we die weer terug naar huis en kunnen de kast beter in de gaten houden en eventueel bijvoeren mocht dat nodig zijn.

Zondag 8 september:

Vandaag de honingramen afgenomen bij onze bijenvolken die in Bosch en Duin staan op de Heide.

Het zijn er in totaal zo'n 10 geworden uit niet al te grote volken. We hebben een kast moeten omruilen met een nieuw volk omdat de eerste kast zich niet zo goed ontwikkelde daar.

Raymond mocht zijn lol op, hij heeft toch wel hard moeten werken om de honing uit de raten te krijgen, is vanwege het feit dat heidehoning heel stroperig is ten opzichte van andere soorten honing.

Inmiddels is de honing in potjes gegoten, dus hebben we voor onszelf een unieke situatie dat we onze eigen heidehoning kunnen verkopen. 

Hier het fimpje van de handeling: www.youtube.com/watch?v=BpHAhg5jf7k&feature=youtu.be

 

 

Contact

Imkerij van-de-baanhoek Baanhoek 435
3361GH
Sliedrecht

imkerij.435@van-de-baanhoek.nl of uege21li@kpnmail