Al enige tijd schilder ik ikonen, althans, onder begeleiding van een lerares in Driebergen.

Ik had gehoopt enige informatie te verschaffen over de ikonen, maar realiseer mij weer wat een hoeveelheid tijd dat in beslag zal nemen, tijd die goed gebruikt kan worden om aan de ikonen te werken.

Er zijn werkelijk wel tientallen boeken over het werken aan ikonen geschreven. De een natuurlijk makkelijker lezend dan een ander.

Ik kan nog wel een lijst plaatsen van alle boeken die ik inmiddels heb verzameld, want dat ga je toch algauw doen zodra je aan het schilderen van ikonen begint.

 

Inmiddels ben ik ook begonnen aan een cursus schilderen van Oude Meesters uit de 15e eeuw. Ook met eitempera, maar op een geheel andere manier dan het schilderen van de ikonen.

Ik vind het schilderen van zowel de ikonen als dit Middeleeuwse werk best moeilijk. Voor al de gezichten zijn pittig. Op de kleding kun je je fantasie als het ware de vrije loop laten gaan, maar die gezichten! Da's pas pittig werk!

 

Inmiddels ben ik ook met een werk begonnen waar veel goud op verwerkt wordt. Een delicaat werkje, maar erg leuk en ik ben benieuwd wat het eindresultaat zal zijn. Kan wel enige maanden duren hoor.

 

Liefst werk ik aan 2 projecten tegelijkertijd omdat de eitempera toch de kans moet krijgen om te drogen. Gebeurd dat niet dan trek je "gaten" in je werk en probeer dat maar eens te repareren. Alweer een kunde op zichzelf. 

 

Verder kunnen er ook scheuren optreden in de geprepareerde planken. Had ik tot voor kort nog nooit gehad. In dit grote werk wat ik nu schilder heb ik er een aantal. Ach, het is niet echt storend vind ik en daarna is hout hoe dan ook een werkend materiaal, beinvloed door vochtigheidsgraad en warmte in huis.

 

Het nadeel van het niet hebben van een eigen werkplek is wel dat je moet gaan lopen met je werk van de ene ruimte naar de andere (of ook als je naar cursus gaat), en ik krijg het altijd voor elkaar om het werk dan te beschadigen. Dat is vreselijk frustrerend en zo zonde, want je blijft de beschadiging altijd zien, ook al repareer ik het. 

 

 

Contact

Imkerij van-de-baanhoek Baanhoek 435
3361GH
Sliedrecht

imkerij.435@van-de-baanhoek.nl of uege21li@kpnmail