Gebeurtenissen 2017

 
Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 9 april 2017.
 
 

Dinsdag 14 februari 2017:

Wel de start van de tuinverbouwing is begonnen. 

Reden: een betere en ruimere plek maken om de bijenkasten neer te zetten. En verder vond ik de tuin ook wat verwilderd na al die jaren. Ik wil de schaapjes terug thuis hebben, straks komen de lammetjes en dat is echt leuk dat kleine spul. Ik mis ze overigens ook moet ik zeggen.

Veel sloopwerk en graafwerk dus. Maar met dit goede, droge weer komen de bijen ook al kijken. Ze zijn niet agressief ofzo, het werkt wat voorzichtiger, rekening houden met...

 

In deze hoek (zie foto hieronder) stonden bijenkasten overdekt met afdakje en klimop. U kunt de kasten nu nog zien staan. Bij de foto daarna zijn  de kasten al weggehaald en inmiddels verplaatst naar een andere plek in de tuin. Zoals u ziet, een grote bende naar mijn idee. De klimop groeit helemaal over de overkapping waar de bijenkasten eerst stonden en maakte het daardoor een donkere en (achterafgezien) een vochtige plek. Trouwens, de rode dakplaten die we 7 jaar geleden geplaatst hebben als afdak, zijn ook kapot aan het gaan. Ze moesten dus eigenlijk toch al vervangen worden dit jaar ook al zouden we de tuin niet veranderen. 

Foto overzicht van dezelfde plek, zonder de bijenkasten en met een zonnetje erbij.

En dan na het verwijderen van de kasten ook de grote tegels weggehaald waar heel veel wit zand onder ligt natuurlijk. Dat zand moet weg want we willen op die plek een bloementuin gaan maken.

 

Hier ben ik begonnen met de sloop van de constructie wat ooit eens het afdakje was voor de bijenkasten. (Let u ook even op de aanwezigheid van de witte stenen bloemenbak die rechts in het beeld staat. Die krijgt ook een betekenis in het verhaal).

Tsja, en hier is de 'demolition' wel erg duidelijk gevorderd, niet?! Goed te zien dat het dakje ook écht op was.

En zo ziet het eindresultaat van de afbraak eruit. Een grote ruimte, in de zon, ziet er meteen al mooier uit. Er liggen nog steeds enkele grote, zware tegels op de plek waar de kasten stonden die ook weer verwijderd moeten worden en het witte zand eronder gebruiken we weer om op andere plekken in de tuin de grond op te hogen.

Onkruid verwijderd, witte zand en stenen weg, gat opgevuld met tuingrond. Tsja, en dan die witte bloembak! Wat te doen met dát lelijke ding?

Nou ja, dan ook maar afbreken met een moker. En de tuinaarde eruit scheppen.

Hier zijn dan de stenen wel  verwijderd, maar nu de bodem nog. Zelfs met de moker kreeg ik geen enkel stukje van het beton kapot. Dat krijg je als er 15 cm dik beton onder ligt.

Dan maar laten liggen en er het beste van maken.....

Het eindresultaat met het tuinhekje erom heen.

 

 

DEEL 2: De nieuwe plek voor de bijenkasten:

 

Jammer genoeg heb ik geen begin foto van de start na de winter, mar dit is nog een foto van september 2016 van dezelfde plek.

Eigenlijk is er niet veel verschil tussen de eerste foto in september 2016 en de foto van na de winter, er is alleen nog gras te zien wat in de foto hieronder al verwijderd is. We hebben voorjaarsplanten en voorjaarsbollen verplant naar dit gedeelte van de tuin, speciaal voor de bijen.

 

Grote tegels neergelegd om de pallets neer te kunnen zetten.

En dan het eindresultaat:

 

DEEL 3: de nieuwe weide voor de schapen:

Deze foto uit september 2016, nog in het groen, laag hekje, rechts klimop op de draad...

In het vroege voorjaar gestart met het bomen, planten, zoals bloembollen en voorjaarsbloeiers, verplant naar de andere kant van de tuin, vandaar de gaten in de grond. Een los tegelpad en de bijenkasten die nog verplaatst moeten worden naar hun andere plek in de tuin. Half geknotte wilgen, omdat ik de dikke takken niet met een handzaag doorgezaagd kreeg en dus Raymond het voor mij moest doen in het weekend met de kettingzaag. Overigens kon ik die takken ook niet zonder gevaar doorzagen want de bijenkasten stonden ook nog eronder en wilde ik niet gestoken worden moest ik het toch anders gaan aanpakken...

Dus toch maar eerst alle bijenkasten weghalen en op een andere plek neerzetten.

En vervolgens de bomen verder knotten. Hekje verwijderd en nieuw ander pad aangelegd.

Met nieuwe tuinaarde dit stuk tuin opgehoogd. Was wel nodig ook, het leek wel een maanlandschap dat stukje tuin. En wat zag ik op tegen het werk om de klimop te verplanten van dit deel uit de tuin, naar het stuk van de kippen. De reden hiervoor is dat klimop giftig is voor schapen en we hebben hopelijk in de loop van dit jaar weer een mooi volgegroeid hek ditmaal bij de kippen waar we ook bijenkasten gaan plaatsen (dit is later te zien in ons 4e project van de tuin).

Nou, hier dan als het "af" is, een recht stukje land, ingezaaid met weidegras en een nieuw hoger hek gemaakt met takken van de platanen en knotwilgen. Erg mooi, al zeg ik het zelf. 

 

DEEL 4, het kippenstukje:

Tegels erbij gelegd en weer tegels aan de andere kant verwijderd. Kippenhokken afgebroken, pallets geplaatst en bijenkasten opgezet.

 

Zondag 9 april 2017:

Nee, niet een echt grasLAND, maar stukje gras in de achtertuin onder de plataan, een nieuw zithoekje gemaakt.

Aarde:

En zie hier...... GRAS:

 

 

Contact

Imkerij van-de-baanhoek Baanhoek 435
3361GH
Sliedrecht

imkerij.435@van-de-baanhoek.nl of uege21li@kpnmail