Solitaire bijen.

Er zijn op zichzelf gericht levende (solitaire) bijen en er zijn in gemeenschap/kolonie levende (sociale) bijen. En dan zijn er nog de koekoeksbijen welke leven van de zorg van andere bijen.

De vrouwtjes van de solitaire bijen houden er elk een eigen nest of reeks van nesten op na, die zich meestal onder de grond, in holle plantedelen of in zelf uitgeknaagde gangen in een oude boom bevinden. (Tegenwoordig bestaan er ook bijenhotels specifiek gemaakt voor solitair levende bijen).

In de solitair levende bijen moet de koningin alles zelf doen. Bij de in kolonie levende bijen worden de werkzaamheden hoofdzakelijk door de werksters verricht.

Een solitair levende koningin stopt in elke cel die ze opbouwt, zoveel proviand bij het gelegde ei, dat de larve precies voldoende voedsel tot zijn beschikking heeft om tot ontwikkeling te komen. In de grote familienesten gaat het geheel anders; daar zijn voortdurend de voedsters onder de werksters in de weer om de larven eten te geven.

Tenslotte zijn er de koekoeksbijen die hun eieren leggen in de cellen van andere bijen en laten de zorg van hun kroost over aan andere voedsters.

 

Lees ook:

"Basisgids, Wilde bijen"

Uitgeverij KNNV

ISBN 9789050116848

Auteur: Pieter van Breugel.

 

www.wildebijen.nl/

 

Een overzicht van in NL en Belgie voorkomende solitaire en sociale bijen.

Contact

imkerij van-de-baanhoek Raymond Coenraats
Baanhoek 435
3361GH Sliedrecht
06-48482478
uege21li@kpnmail.nl
imkerij.435@van-de-baanhoek.nl